Een Australian Labradoodle heeft een prachtige vacht, maar om deze mooi te houden, moet je 'm wel goed onderhouden. Wekelijks borstelen is een must. Laat je hond vanaf de pupleeftijd wennen aan verschillende borstels (wat hardere en zachtere), zodat hij / zij alvast voorbereid wordt op het uiteindelijke trimmen bij een trimsalon. Zorg dat je dit op een rustige, ontspannen manier opbouwt en de pup regelmatig beloont met je stem en / of wat lekkers. Zo is het verstandig om je hond op jonge leeftijd ook alvast te laten wennen aan het knippen van de haren rond de ogen. Dit kan een pup als spannend ervaren, want de schaar komt erg dichtbij het gezichtsveld. Het beste kun je hiervoor een schaar gebruiken met een ronde / stompe punt, aangezien dit veiliger is als je bezig bent bij de ogen.
Het is ook aan te raden om je hond vroeg te laten wennen aan de waterblazer. Dit is een speciale hondenföhn die met veel meer kracht blaast dan een normale föhn. Heel handig en haast onmisbaar voor honden met veel vacht, zoals de Australian Labradoodle. De waterblazer gebruik je om de vacht van je Doodle uit / droog te blazen, bijvoorbeeld na een wandeling in de regen of nadat je hond in bad geweest is. Wij raden aan om de waterblazer sowieso met regelmaat te gebruiken om zo klitvorming te voorkomen / verminderen. Ook kun je de blazer gebruiken om te zien óf er klitten zijn. Je blaast de vacht namelijk volledig open tot op de huid, waardoor eventuele klitten makkelijker te zien zijn. Door regelmatig de waterblazer te gebruiken, blaas je ook zand en stof tussen de vacht weg.
Je kunt je pup laten wennen aan de waterblazer door de blazer op de grond te zetten en de pup deze rustig te laten inspecteren. Als je pup ontspannen is, kun je de waterblazer zachtjes aanzetten (makkelijk te reguleren via een draaiknop op het apparaat). Strooi wat koekjes of ander lekkers rond de waterblazer, zodat de hond (eerder) nieuwsgierig raakt en uiteindelijk een positieve connectie maakt met de blazer. Als de pup eenmaal gewend is aan het geluid en de blaaskracht, kun je de slang van de blazer rustig in de buurt van de pup houden en later ook voorzichtig op de vacht richten. Zo bouw je het wenproces stapsgewijs op en zal de waterblazer uiteindelijk niet meer zo spannend zijn. Hier heeft een hond heel zijn / haar leven plezier van, aangezien het gebruik van dit apparaat zowel thuis als bij een trimmer een terugkerend onderdeel is binnen de vachtverzorging.
We adviseren om je pup rond de leeftijd van vier maanden voor het eerst bij een (erkende) trimmer te brengen voor een 'wenbeurt' / 'puppybeurt'. Tijdens deze afspraak maakt je pup kennis met de basis van het trimmen. Hierbij hoort bijvoorbeeld het op de trimtafel leren staan, het knippen van de voetjes, het knippen van de haren rond de ogen en eventueel ook in bad en het droogblazen van de vacht. Een goede trimmer kijkt altijd naar het welzijn van de hond en houdt er dus rekening mee hoe spannend een pup de nieuwe ervaring vindt. Veel professionele trimsalons hebben een volle agenda, dus zorg ervoor dat je tijdig een (eerste) afspraak inplant voor je pup.
Wanneer je pup richting jong volwassen leeftijd gaat (rond de leeftijd van acht tot twaalf maanden), krijgt hij / zij te maken met de vachtwissel. Dit is de overgangsperiode van puppyvacht naar volwassen vacht. Dit wordt door de meeste Labradoodle eigenaren als een enigszins pittige periode ervaren wat betreft vachtonderhoud. Doordat de pup tussen puppyvacht en volwassen vacht in zit, krijgt hij / zij sneller klitten. In deze periode is het aan te raden om je hond twee keer per week goed uit te borstelen (in plaats van één keer per week) en goed in de gaten te houden of er sprake is van klitvorming. De duur van de vachtwissel verschilt per hond. Zodra de volwassen vacht goed door is, merk je dat het weer een stuk makkelijker wordt om de vacht van je hond goed te onderhouden.
Wij adviseren om je Australian Labradoodle zo'n zes keer per jaar te (laten) trimmen. Dit is een richtlijn, want de ene Labradoodle kan net een andere vachtstructuur hebben dan de andere. Daarnaast heeft het ook te maken met de vachtlengte die je kiest. Als je even wat minder tijd hebt voor de vachtverzorging, kun je er ook voor kiezen om de vacht van je hond kort te laten knippen. Daarnaast kan het ook een uiterlijke voorkeur zijn of een andere praktische overweging om de vacht van je Doodle kort te houden. In dat geval zul je minder vaak naar de trimmer hoeven. Als je het leuk vindt of uiteindelijk kosten wil besparen, kun je er ook voor kiezen om een cursus / workshop te volgen om zelf de basis van het trimmen te leren. Er zijn verschillende bedrijven die dit soort workshops aanbieden, soms zelfs bij je thuis.