Het ras

 

Australian Labradoodles zijn vriendelijk, intelligent en zitten vol levenslust. Ze maken graag onderdeel uit van een gezin en zijn erg aanhankelijk. Het zijn echte knuffelberen. Labradoodles gaan graag mee op pad en vinden wandelen heerlijk. De Australian Labradoodle is meer dan een kruising tussen een labrador en poedel. Door het zorgvuldig kruisen van meerdere rassen over meerdere generaties, is uiteindelijk de leergierige, allergievriendelijke Australian Labradoodle ontstaan. 

 

Australian Labradoodles komen voor in drie verschillende formaten: mini, medium en standaard. Mini Labradoodles variëren tussen de 35 en 43 cm schofthoogte, met een gewicht tussen de 10 en 15 kg. Medium Labradoodles variëren tussen de 43 en 53 cm schofthoogte, met een gewicht van 15 tot 21 kg. Standaard Labradoodles variëren tussen de 53 en 63 cm schofthoogte, met een gewicht tussen de 22 en 40 kg. 

 

Binnen het ras zijn er grofweg die soorten vachten: fleecevachten (redelijk steile vacht, erg zacht), wavy fleecevachten (wat meer slag, erg zacht) en curly vachten (spiraalvormige krullen). De prachtige vacht van een Labradoodle moet je wekelijks borstelen en zo'n zes keer per jaar (laten) knippen. Je zult in huis geen haren vinden van een raszuivere Australian Labradoodle, aangezien de vacht niet of nauwelijks uitvalt. De vacht ruikt ook niet en is hypoallergeen. 

 

De Australian Labradoodle is een gezond ras en voor het fokken gelden strenge regels. De Labradoodle is een goed gebouwde hond, zonder extreme uiterlijke kenmerken waar hij of zij last van kan hebben. Een gezonde doodle is een hond die soepel en vlot beweegt en op volwassen leeftijd prima flinke wandelingen aan kan. Fysieke en mentale uitdaging is voor dit ras onmisbaar. Regelmatig wandelen en nieuwe indrukken opdoen zorgt ervoor dat de hond zijn / haar energie kwijt kan en in huis lekker ontspannen en rustig is.

 

Om zo verantwoord mogelijk te fokken, laten we onze honden officieel keuren door specialisten. Fokhonden zijn volledig nagekeken op heupen (HD), ellebogen (ED), knieën (Patella Luxatie), oogafwijkingen (ECVO) en er wordt ook DNA getest om zo allerlei afwijkingen uit te kunnen sluiten. Serieuze fokkers investeren veel tijd en geld in de totstandkoming van een nest en in het grootbrengen en socialiseren van de pups. Bovenstaande factoren zorgen ervoor dat de Australian Labradoodle in verhouding iets duurder is dan de gemiddelde rashond.